Logo

Державна установа
«Полтавський обласний центр контролю
та профілактики хвороб
Міністерства охорони здоров’я України»

genera37За даними ЮНЕСКО, пестициди (отрутохімікати) в загальному обсязі забруднення біосфери землі займають 8-9-те місце після таких речовин, як нафтопродукти, ПАР (поверхнево-активні речовини), фосфати, мінеральні добрива, важкі метали, окиси азоту, сірки, вуглецю та інші сполуки. Незважаючи на те, що пестициди становлять дуже незначну частину загальної маси забруднювачів, що надходять у зовнішнє середовище, вони можуть бути дуже небезпечними внаслідок високої біологічної активності.

Пестициди - (пест - шкода, цидо – убиваю) це чужорідні хімічні речовини, що цілеспрямовано і свідомо вносяться людиною в навколишнє середовище для знищення або припинення розвитку живих організмів (комах, кліщів, гризунів, бактерій, спор грибів, бур'янів та інш.), які наносять шкоду рослиництву та тваринництву.
Слід знати, що пестициди - це токсичні речовини і при невмілому їх застосуванні можуть завдати значної шкоди не тільки навколишньому середовищу, а й здоров'ю людини. Залишки пестицидів знаходять у всьому живому: рослинах, тваринах, птахах, рибах, тому з різними продуктами харчування ми ризикуємо споживати значні дози пестицидів щодня, а більшість цих хімікатів є біологічними ядами, які руйнують наші клітини і органи.
Пестициди проникають в організм людини через дихальні шляхи, шлунково-кишковий тракт і шкіру, викликаючи зміни в нервовій, серцево-судинній, сечостатевій системі, органах травлення, збільшують ріст алергічних захворювань. Особливо великому ризику піддаються діти, алергіки і люди з ослабленим імунітетом. При токсичній дії різних класів пестицидів можуть спостерігатися значні розлади зі сторони внутрішніх органів, зокрема жирова інфільтрація печінки, нирок, серцевого м'язу, підшлункової залози, ураження центральної нервової системи і органів дихання, порушенням ліпідного обміну та інші захворювання.
З метою попередження отруєння мікрокількостями пестицидів, контроль за їх вмістом в продуктах харчування, сільскогосподарській сировині, об'єктах довкілля здійснюють санітарно-гігієнічні лабораторії Державної установи «Полтавський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» - Кременчуцького, Комсомольського міськрайонних відокремлених підрозділів лабораторних досліджень, Лубенського, Миргородського , Кобеляцького міжрайонних відокремлених підрозділів лабораторних досліджень та токсикологічна лабораторія обласного лабораторного центру.
Головним критерієм для визначення того чи іншого пестициду повинно бути чітке знання про застосування їх в агрохімічній практиці.
Як свідчать дані лабораторних аналізів, найбільш забруднені мікрокількостями пестицидів з харчових продуктів - овочі, так як вони безпосередньо обробляються отрутохімікатами.
Підсумовуючи вище викладене, ми бачимо, що потенційна загроза пестицидів існує, їх накопичення у навколишньому середовищі вимагає наукового пошуку і розробки підходів до організації захисних заходів.
Пестициди можуть щодня безперешкодно потрапити до нашого столу, тому в повсякденному житті, перш за все, не треба забувати правил особистої гігієни, треба привчити себе, членів своєї родини, особливо дітей, ніколи не вживати немиті овочі, ягоди, фрукти, всі плоди імпортного виробництва краще почистити від шкірки. Істотне руйнування пестицидів у продуктах відбувається при таких способах кулінарної обробки, як варіння, смаження, консервування.
Роботи з застосуванням хімічних засобів захисту рослин на присадибних ділянках необхідно проводити з дотриманням затверджених регламентів їх безпечного застосування (дози препаратів і кратність обробок та інш., які обов'язково вказуються на етикетці), дотримуючись заходів особистої безпеки. Дотримання регламентів застосування пестицидів, особистої гігієни та заходів безпеки при проведенні робіт з ними гарантує безпечність для Вашого здоров'я.