Logo

Державна установа
«Полтавський обласний центр контролю
та профілактики хвороб
Міністерства охорони здоров’я України»

komarЗ початку літа на території області зареєстровано черговий випадок дирофіляріозу у жительки м Гадяч, гельмінта вилучили хірургічним шляхом у ділянці верхнього повіка лівого ока, довжина якого склала 11 см.
Дирофіляріярія відноситься до паразитарних інвазій, які являють собою частину інфекційних хвороб, викликаних різними видами гельмінтів та найпростішими. З початку поточного року в області зареєстровано 8 видів інвазій серед населення: аскаридоз, ентеробіоз, опісторхоз, токсокароз, лямбліоз, діпілідіоз, стронгілоїдоз та дирофіляріоз.

Ураження дирофіляріями людей з початку року відмічено на території Шишацького району (1 випадок зареєстрований у лютому 2014р.), міста Гадяча (2 випадки у березні і червні) та міста Кременчука (1 випадок у квітні).
Слід зазначити, що ситуація з дирофіляріозу в області за останні 10 років є нестійкою та спостерігається тенденція до зростання захворюваності людей у 2 рази. За період 2004 – 2013 років на території Полтавської області виявлено хворих на дирофіляріоз 74 особи із локалізацією гельмінта в ділянці голови (16% від загальної кількості хворих), ураження органу зору (35%), верхньої частини тулуба (8%), верхніх кінцівок (14%), нижніх кінцівок (22%) і молочної залози (5%).
Дирофіляріози – природно-осередкове гельмінтозне захворювання собак, кішок і диких представників тварин. Від тварини до тварини і від тварин до людини захворювання переносять комарі, що є проміжними хазяїнами для дирофілярій. На теперішній час хвора людина являється біологічним тупіком, оскільки у захворілих не підтверджено наявність мікрофілярій (личинок) у крові на відміну від тварин особливо в собак.
Людина заражається на дирофіляріоз тільки при укусі кровосисних комах, в основному комарів роду анофелес, кулєкс, аєдес, які реєструються на території області. Комар стає інвазивним при укусі хворої тварини – у тіло комара потрапляють личинки (мікрофілярії) де проходить іх розвиток протягом 10-21 дня при середньодобовій температурі 24-27оС. Безпосередньо від собак і кішок людина не заражається.
Клінічні прояви у людей дуже різноманітні та пов'язані з локалізацією дирофілярій у шкірі та підшкірній жировій клітковині, тканинах очниці та оболонках внутрішніх органів. З моменту зараження до утворення пухлини проходить звичайно не менше 1 міс, а іноді до 2 років. Перші симптоми захворювання - безболісна пухлина, у місці локалізації якої відчувається свербіння і печія різного ступеня інтенсивності. Характерним симптомом захворювання є міграція гельмінта, що проявляється в пересуванні чи ущільненні пухлини під шкірою. Іншими симптомами захворювання можуть бути біль голови, нудота, слабкість, підвищення температури тіла, сильні болі в місці локалізації гельмінта з іррадіацією по ходу нервових стовбурів.
У всіх випадках дирофіляріозу, що були зареєстровані в області, гельмінти знаходились під шкірою або слизовими оболонками. В абсолютної більшості хворих паразитував 1 гельмінт, але відмічались випадки з двома статевозрілими гельмінтами при цьому мікрофілярії в крові не виявлено.
Основними заходами профілактики є захист від укусів комарів (засітчення вікон, використання репелентів, електрофумігаторів тощо) та правильне утримання домашніх тварин (своєчасно їх оглядати у ветеринара і лікувати).