Logo

Державна установа
«Полтавський обласний центр контролю
та профілактики хвороб
Міністерства охорони здоров’я України»

listterosЯк повідомляють Українські національні новини у Данії зареєстровано смерть 12 людей в результаті спалаху захворювання, викликаного зараженим м'ясом, з якого готувалися сосиски на м'ясній фабриці. В ході розслідування при лабораторній діагностиці м'яса виділено – лістерію.
В Україні щороку реєструються випадки лістеріозу серед населення в тому числі і на території Полтавської області.

Лістеріоз - зоонозна хвороба тварин і людини, що характеризується ураженням центральної нервової системи, септичними явищами, абортами, маститами або протікає у формі безсимптомного носійства.
Первинним природнім резервуаром лістерій є ґрунт, з якого вони можуть потрапляти на рослини та у воду. Джерелом зараження сільськогосподарських тварин є корми, зокрема, силос де лістерії здатні розмножуватися. У зовнішньому середовищі стійкі, легко переносять заморожування, розмножуються в ґрунті і воді, на рослинах і в продуктах тваринного походження при температурі від 4-6 ° С, гинуть при температурі 100°С через 5-10 хвилин.
Лістерії можуть призвести до смертельних захворювань, вони особливо небезпечні для дітей, літніх людей та людей зі слабкою імунною системою в тому числі вагітних.
Людина зазвичай заражається при вживанні в їжу інфікованих продуктів тваринного походження, при вживанні зараженої води, свіжих овочів а також спостерігається вертикальний шлях передачі від матері до дитини.
Найчастіше лістеріоз протікає в ангінозно-септичній формі. При цьому основними проявами є симптоми ангіни, зазвичай катаральної або фолікулярної, у деяких випадках лістеріозна ангіна може прогресувати в сепсис. Нервова форма лістеріозу протікає у вигляді менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку. Лістеріоз у вагітної жінки може протікати безсимптомно або в стертій формі, залишаючись нерозпізнаним. У результаті відбувається внутрішньоутробне зараження плоду. На ранніх термінах воно, як правило, призводить до переривання вагітності або грубих аномалій розвитку плода.
Профілактика лістеріозу полягає в проведенні належного ветеринарно-санітарних і санітарно-гігієнічних заходів в населених пунктах, в тваринницьких господарствах та підприємствах з переробки продуктів тваринного походження. Протиепідемічні заходи передбачають роздільне зберігання сирих і готових до вживання продуктів, обов'язкову термічну обробку м'ясних і молочних страв. Вагітним з метою індивідуальної профілактики, рекомендується відмовитися від продуктів тваринного походження, що не пройшли належну кулінарну обробку (тривале готування при високих температурних режимах).
Тож дотримання елементарних правил гігієни та технології приготування їжі є запорукою збереження здоров'я і навіть життя.