Logo

Державна установа
«Полтавський обласний центр контролю
та профілактики хвороб
Міністерства охорони здоров’я України»

Ебола В загрозу міжнародного значення перетворюється гарячка Ебола. Про це йшлося на конференції Надзвичайного Комітету міжнародних експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я, яка відбулася 06.08.2014.


Ніколи раніше у всьому світі вірус Ебола не забирав більше 500 життів за рік. Зараз кількість померлих від цієї хвороби перевищила тисячу. Гарячка Ебола віднесена до переліку хвороб, які здатні серйозно впливати на здоров'я населення і можуть швидко поширюватися в міжнародних масштабах.
Епідемія гарячки, спричиненої вірусом Ебола зареєстрована в країнах Західної Африки.
Кількість зареєстрованих випадків гарячки Ебола станом на 19.08.2014р.
Назва країни Випадки зараження Випадки смерті
Гвінея 543 394
Ліберія 834 466
Сьєрра-Леоне 848 365
Нігерія 15 4
Гарячка Ебола – гостра вірусна висококонтагіозна хвороба, яка характеризується тяжким перебігом, високою летальністю, вираженою інтоксикацією, зневодненням, ураженням кровоносних судин багатьох органів з розвитком тяжкого синдрому крововиливів.
Для гарячки Ебола характерні: швидке підвищення температури до 38-39 °C тривалістю 5-7 днів, сильний головний біль, біль у суглобах та м'язах. Пізніше з'являється сухий кашель, сухість і пирхота в горлі, колючий біль у грудній клітці. На 2-3-й день хвороби з'являється біль у животі, нудота, пронос.
Вірус Ебола передається при прямому контакті з кров'ю, виділеннями, органами або іншими рідинами організму інфікованої людини. Реалізація контактного механізму передачі відбувається різними шляхами: під час похоронних обрядів через прямий контакт із тілом померлого; під час догляду за пацієнтами унаслідок відсутності належних бар'єрних методів захисту тощо. Крім того, підтверджені випадки зараження людей вірусом Ебола в результаті контакту з інфікованими шимпанзе, горилами, лісовими антилопами, дикобразами, як мертвими, так і живими, а також – після вживання м'яса.
Вхідними воротами інфекції є слизові оболонки дихального тракту і мікротравми шкіри. На місці вхідних воріт інфекції видимі зміни не розвиваються.
Погіршення самопочуття з різким підняттям температури тіла та факт перебування, за останні дні (до 21), у країнах, де реєструється гарячка Ебола, є приводом для негайного звернення за медичною допомогою.
Найбільш ефективним способом профілактики передачі хвороби від людини до людини залишається запобігання контакту із захворілими.
Туристичні фірми України не возять туристів до країн, де зареєстрована епідемія гарячки Ебола. Миротворці, які повертаються з кран Західної Африки, проходять медогляд та карантинізацію.
У пунктах пропуску через Державний кордон України посилено санітарно-карантинний контроль за прибулими з Африки.

ebola