Logo

Державна установа
«Полтавський обласний центр контролю
та профілактики хвороб
Міністерства охорони здоров’я України»

gribuЩороку в нашій області реєструється від 10 до 45 випадків грибних отруєнь. В поточному році зареєстроване 1 отруєння дикорослими грибами, від якого людина померла (Новосанжарський район).

Протягом 2013 року в області від отруєнь дикорослими грибами потерпіло 38 осіб, з них 8 дітей. Отруєння зареєстровані у наступних містах та районах: м. Кременчук -9, м. Полтава – 5, Кобеляцький район – 5, Миргородський район – 4, Пирятинський район – 3, Лубенський район – 3, Гадяцький район – 3, Решетівський район – 3, Глобинський район – 1, Чорнухинський район – 1, Полтавський район – 1.
У 2012 році по Полтавській області отруїлось грибами 45 осіб, із них 11 дітей, померла 1 особа (Лубенський район).
Хочу зазначити, не слід забувати, що за цією статистикою є чиїсь здоров'я та життя.

Що ж призводить до біди? Зупинимось на основних причинах отруєнь:
1. Найчастіше отруєння людей дикорослими грибами пов'язані із вживанням пластинчатих отруйних грибів, зокрема, блідої поганки. Отрута цього виду грибів наскільки небезпечна, що одне плодове тіло може призвести до смерті декількох людей.
Незважаючи на постійне інформування населення про те, як розпізнати бліду поганку, продовжують фіксуватись випадки помилкового її вживання. Це пов'язано з тим, що, по-перше, „бліда поганка" назва умовна, бо об'єднує зелену, жовту, білу поганки (кожна з них має свої зовнішні відмінності), по друге, поганка може змінювати свої характерні особливості в залежності від умов навколишнього середовища, кліматичних особливостей. В залежності від цих факторів її легко можна сплутати із печерицями польовими, деякими видами сироїжок, зеленушками.
2. Зробити помилку можуть навіть досвідчені люди, якщо збирають дуже молоді плодові тіла, коли ще не проявилися морфологічні ознаки. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися бліда поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує. Тоді її можна помилково зірвати.
3. Слід також наголосити, що багато їстівних грибів має своїх отруйних двійників. Наприклад, печериці їстівні мають отруйних родичів печерицю жовтошкіру, печерицю темно лускувату, маслюки звичайні – маслюків несправжніх. Гриби - парасольки, збором яких останнім часом захопились багато людей можна сплутати із такими отруйними видами: гриб парасолька цегляно-сіро-червоний, гриб парасолька коричнево-вишневий. До речі, характер дії на організм отруйних видів грибів – парасольок такий же, як і в блідої поганки.
4. Не можна виключити і отруєння людей їстівними грибами. Із-за властивості накопичувати в собі всі чинники екологічного неблагополуччя, вони стають небезпечними для здоров'я. Дані лабораторних досліджень, проведених санепідслужбою в минулих роках вказують на значне забруднення дикорослих грибів, зібраних на території області, важкими металами: ртуть, миш'як, свинець.
В Київській області на території Іванківського, Поліського, Вишгородського районів реєструються випадки стабільно високого забруднення грибів радіонуклідами стронцію та цезію.
Отже, навіть якщо ви зібрали їстівні гриби, то не можна точно стверджувати, що під дією факторів навколишнього середовища вони не набули отруйних якостей. При цьому отруєння можливе хімічними речовинами, які ввібрали в себе гриби.
5. В зв'язку із рядом біологічних особливостей (наявність хітинової оболонки) гриби є важкою їжею для дітей, людей похилого віку, що може спровокувати порушення роботи шлунково-кишкового тракту.
6. Отруєння можливі при їх неправильній, несвоєчасній кулінарній обробці. Неправильне приготування деяких грибів, які вважаються умовно-їстівними, часто є одним із важких етіологічних факторів грибних отруєнь. Багато потерпілих стверджує, що варили гриби довго. Однак, важливо не тривале варіння, а декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим.
7. Отруєння виникають при вживанні старих, перезрілих грибів, які є добрим живильним середовищем для патогенних мікроорганізмів.
8. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини. Отже під час посухи гибів краще не їсти взагалі.

За характером дії токсинів на організм отруйні гриби поділяються на три групи.
1. Гриби нейровегетотропної дії (такі, що вражають нервову систему) Типовий цієї групи представник мухомор. У потерпілого через 20-60 хвилин виникають ознаки враження нервової системи: запаморочення, порушення зору, хиткість ходи, а в тяжких випадках – судоми, галюцинації.
2. Гриби, що містять отруту гепатонефротропної дії (вибіркове ураження печінки та нирок). Типовий представник – бліда поганка. Отруєння також викликають павутинник оранжево-червоний, гриб парасолька коричнево-вишневий. Перші ознаки отруєння можуть з'явитись через 6-12 годин (безсимптомний період може тривати до 3 діб). Потерпілого турбують біль у животі, кволість, блювання, нудота. Далі з'являються ознаки гепатиту. У 24-85% випадків отруєння блідою поганкою закінчується смертю. Одужання настає через декілька тижнів, місяців. У потерпілих можливий розвиток хронічного гепатиту, цирозу печінки, хронічного нефриту.
3. Гриби, що містять отрути гастроентеротропної дії (такі, що уражають вибірково травні органи), також спричиняють чималий відсоток загальної кількості отруєнь. Типові представники цієї групи – рядовка тигрова, печериці жовтошкірі темно лускуваті. Гострий період при таких отруєннях зазвичай триває 2-3 доби і виражається нудотою, блюванням, проносом, болем у животі. Може відбутися загострення хронічного холециститу, гастриту, панкреатиту чи коліту.

Серед населення існують хибні твердження і невірні думки про способи визначення придатності грибів до споживання, деякі з них приведені нижче:
• Одні вважають, наприклад, що отруйні гриби мають неприємний запах, смак. Але запах та смак смертельно отруйного гриба блідої поганки або червоного мухомора не має ніяких неприємних особливостей, а навпаки, запах блідої поганки нагадує запах звичайної печериці.
• Інші твердять, що в молодому віці всі гриби їстівні. Насправді, бліда поганка однаково отруйна як в молодому, так і в зрілому віці.
• Деякі гадають, що комахи та слимаки не їдять отруйних грибів. Це також абсолютно невірна думка, оскільки вони нарівні з їстівними грибами, їдять і сильно отруйні гриби. Грибами живлять багато видів комах, які одночасно є розповсюджувачами грибних спор.
• Не допоможуть у визначенні отруйності грибів ні срібна ложка, ні головка цибулі або часнику. Насправді побуріння цибулі або часнику можуть викликати як отруйні, так і їстівні гриби в залежності від вмісту в них ферменту тирозинази. Потемніння срібних предметів залежить від хімічної дії на срібло ряду амінокислот.
Отже, засобів гарантувати безпеку зібраних вами грибів не існує.

УВАГА! ГРИБИ НЕМОЖНА ЇСТИ
- дітям
- людям похилого віку
- хворим на захворювання шлунково-кишкового тракту
- вагітним та матерям, які годують дітей молоком

Перша медична допомога при отруєннях дикорослими грибами:
• Потерпілого слід госпіталізувати або викликати лікаря додому. Важливо - не втратити так званий „Золотий час", тобто, проміжок часу від появи перших ознак захворювання до моменту надання першої медичної допомоги. Хочу наголосити, що для багатьох потерпілих втрата цього часу виявилася фатальною.
• До приходу медичних працівників хворому щоб видалити токсини слід негайно потрібно неодноразово промити шлунок. Для цього потерпілому треба дати велику кількість води кімнатної температури, до якої попередньо додають сіль або марганцівку, викликати штучну блювоту. Після промивання шлунку хворого необхідно напоїти холодним чаєм, злегка підсоленою водою. Для повного очищення кишечнику застосовують клізму.
• Хворий до госпіталізації повинен дотримуватись постільного режиму, щоб не прискорився кровообіг. Категорично протипоказані алкогольні напої, які прискорюють всмоктування отрути.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Основною причиною смертельних випадків є запізніле звернення людей за медичною допомогою.

Декілька порад і застережень тим, хто все ще намагається ризикувати власним здоров'ям:
- Найкраще відмовитись від споживання дикорослих грибів, як продукту взагалі. Особливо небезпечні пластинчаті гриби (серед грибів, які спричинили отруєння в області на протязі останніх років 60% становлять саме пластинчасті гриби (потерпілі стверджували, що вживали гриби, схожі на печериці, зеленушки, сироїжки, тощо);
- стережіться збирати старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких ще не чітко виражені морфологічні властивості;
- не порівнюйте зібрані гриби чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності;
- не дозволяйте збирати гриби дітям;
- не вживайте гриби під час споживання алкогольних напоїв, це прискорює процеси всмоктування отрути;
- не збирайте дикорослі гриби на узбіччях автомобільних та залізничних доріг, на місцях тваринницьких ферм, поблизу сміттєзвалищ, складів отрутохімікатів та в інших небезпечних місцях;
- не купуйте гриби з рук, у приватних осіб в місцях стихійної торгівлі, адже відро привабливих на перший погляд грибів може коштувати вам життя;
- пам'ятайте, що навіть після проведення лікування, у багатьох потерпілих повного видужання та відновлення здоров'я не настає: наслідки грибних отруєнь спричиняють у потерпілих розвиток хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, особливо, токсичного гепатиту, цирозу печінки, захворювань нирок, нервової системи тощо.

Єдиний шлях запобігання грибних отруєнь – відмова від вживання в їжу дикорослих грибів.

Якщо все ж таки дуже полюбляєте грибні страви, вживайте гриби, вирощені в промислових умовах, наприклад, шампіньйони, вешенки.