Logo

Державна установа
«Полтавський обласний центр контролю
та профілактики хвороб
Міністерства охорони здоров’я України»

Згідно інформації ДУ «Український науково-дослідний протичумний інститут ім. І.І. Мечнікова МОЗ України» 12 травня 2015 ВООЗ повідомила про перший лабораторно підтверджений випадок хвороби, спричиненої вірусом Ебола (ХСВЕ), зареєстрований на території Італії. Захворілий волонтер,який працював у лікувальному центрі у Сьєрра-Леоне.


Станом на 13 травня 2015 у країнах з інтенсивною передачею вірусу зареєстрована найнижча кількість нових випадків захворювання на ХСВЕ протягом тижня - 9 випадків (Гвінея - 7, Сьєрра-Леоне - 2). Усього з початку спалаху у Гвінеї, Ліберії та С'єра-Леоне зареєстровано 26 724 випадки, з них 11 065 (41,4%) завершилися летально.
Нагадуємо, що інфекція потрапляє в організм через слизові оболонки респіраторного тракту і мікротравми на шкірі. Враховуючи особливості інфекції, найбільш ефективним заходом щодо локалізації осередку є ізоляція хворих.
Мандрівникам при відвідуванні країн Західної та Центральної Африки, які є ендемічними з гарячки Ебола, необхідно уникати контактів з хворими із місцевого населення. У разі виникнення ознак захворювання (підвищення температури тіла до 38-39°С, сильний головний біль, сухий кашель, біль в грудній клітці ) треба негайно звернутися за медичною допомогою.
За інформацією, отриманою Постійним представництвом України при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві з неофіційних джерел, з метою запобігання поширенню ХСВЕ, з 29 березня 2015 року влада Гвінеї оголосила у п'яти регіонах країни 45-денний режим надзвичайної ситуації, відповідно до якого лікарі та клініки переведено у стан карантину , також було введено нові правила поховань. У разі потреби у зазначених регіонах будуть вживатись особливі заходи, включаючи обмеження пересування.