Logo

Державна установа
«Полтавський обласний центр контролю
та профілактики хвороб
Міністерства охорони здоров’я України»

Сьогодні майже в усіх місцях масового перебування людей можна почути розмови про поліомієліт. Зумовлене це насамперед проведенням додаткової імунізації дітей проти поліомієліту. Що ж таке поліомієліт?


Поліомієліт – це високозаразне і часом смертельне захворювання, спричинене вірусом, що вражає нервову систему (сірої речовини спинного мозку) та призводить до розвитку млявих парезів і паралічів. Залежно від клінічної форми, перебіг поліомієліту може бути як малосимптомним (з короткочасною лихоманкою, катаральними явищами, функціональними розладами травлення), так і з вираженими менінгіальними симптомами, вегетативними розладами, розвитком периферичних паралічів, деформацією кінцівок і т.п.
Поліомієліт зазвичай вражає дітей віком до 5 років. Однак він може паралізувати чи навіть забрати життя дитини будь-якого віку, якщо вона не пройшла повний курс вакцинації.
Ліків від поліомієліту не існує, однак його можна попередити за допомогою імунізації. Поліовакцина, застосована кілька разів, може захистити дитину на все життя.
На сьогоднішній день МОЗ офіційно підтверджено спалах поліомієліту в Україні на підставі виявлення 2 випадків циркулюючого вакцино-спорідненого поліовірусу в Закарпатській області. Наявність вірусу у зразках калу дітей було підтверджено ВООЗ та Центром з контролю та профілактики захворюваності США – найбільшими світовими організаціями, які ведуть нагляд за поліомієлітом. Ці двоє дітей, один віком чотири роки та інший віком 10 місяців, не пройшли вакцинацію проти поліомієліту і були паралізовані після контакту з вірусом. Цей вірус деякий час циркулював у популяції та згодом мутував (змінився), поставивши під загрозу всіх неімунізованих дітей в Україні. Адже поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, якими забруднено їжу та воду.
Причиною виникнення поліомієліту став хронічно низький рівень імунізації в країні. У 2014 р. менше 50% дітей було імунізовано лише частково чи не було імунізовано взагалі, а у 2015 р. рівень імунізації проти поліомієліту серед дітей до року впав до 14% .
В Полтаві протягом 2015 року мали пройти вакцинацію 3246 дітей котрим виповнився 1 рік – отримало 1095 (33,7%), з дітей віком 2 роки підлягало 3322 – отримало 1897 (57%), з дітей віком 7 років підлягало 3208 - отримали 1785 (55,6%), віком 15 років підлягало 2184 – отримали 97 (4,45%) дітей. Отже вакцинація проведена з не повним охопленням, особливо в старшій віковій групі.

Щеплення проти поліомієліту:
1 рік Вакцинація              13          1095
2 роки Ревакцинація І      14          1897
7 років Ревакцинація ІІ    15          1785
15 років Ревакцинація ІІІ 16          97

Часто до нашої служби звертаються батьки дітей, котрих на підставі відсутності щеплень по відмові, не допускають до дитячого колективу.
В ст.15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» сказано: - «Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється. У разі якщо профілактичні щеплення дітям проведено з порушенням установлених строків у зв'язку з медичними протипоказаннями, при благополучній епідемічній ситуації за рішенням консиліуму
відповідних лікарів вони можуть бути прийняті до відповідного
дитячого закладу та відвідувати його». Це стосується як інфекційної захворюваності в цілому, так і профілактики поліомієліту. Адже щоб забезпечити колективний імунітет проти поліомієліту як мінімум 95% дітей мають бути вакциновані.
Останній спалах поліомієліту в Європі був у 2010 р. в Таджикістані, вірус забрав життя 29 дітей та паралізував понад 480 осіб. Хвороба поширилася в Казахстан, Російську Федерацію та Туркменістан, де було зафіксовано 18 випадків захворювання та один летальний випадок.
В разі виникнення спалаху поліомієліту кожен 200-тий інфікований поліовірусом залишається паралізованим на все життя. Інші хворіють безсимптомно, однак можуть передавати захворювання далі.
Серед тих, кого було паралізовано, 5%-10% помирають внаслідок ураження вірусом м'язів, що забезпечують дихання.
Щоб зупинити спалах в Україні необхідно аби 3,3 мільйони дітей віком до 6 років були вакциновані протягом двох раундів імунізації, запланованої у відповідь на спалах захворювання. Далі необхідно провести один раунд імунізації серед дітей до 10 років, яких налічується 4,9 мільйона. Планову імунізацію необхідно щорічно проводити 500 000 немовлятам віком до року, використовуючи три дози поліовакцини.
Саме з метою недопущення спалаху поліомієліту в Україні наказом МОЗ в 19 жовтня 2015 р. розгорнута додаткова імунізація, яка складатиметься з трьох раундів.
Проведення трьох раундів імунізації в національному масштабі з використанням оральної полівакцини (ОПВ) для усіх дітей віком від 2 місяців до 6 років. 25 січня стартував третій раунд, до якого буде включено дітей віком до 10 років.
Діти, які не отримали жодної дози вакцини проти поліомієліту до моменту проведення додаткової вакцинації, отримують першу дозу ІПВ, та можуть бути далі вакциновані ОПВ не раніше ніж через 14 днів після отримання ІПВ. Діти, які раніше отримали щонайменше одну дозу інактивованої поліомієлітної вакцини (ІПВ окремо чи в складі комбінованих вакцин або ОПВ) більше ніж 14 днів тому, повинні отримати ОПВ в рамках раундів вакцинації ОПВ незалежно від часу отримання останньої дози.
На сьогодні в регіони розвезено 1,1 млн доз ІПВ вакцини та 2,2 млн доз ОПВ вакцини, яка прибула в Україну у жовтні 2015 року. Ці вакцини розподіляються серед закладів охорони здоров'я, де буде проводитися додаткова імунізація.
Для проведення імунізації використовуються: оральна жива поліовакцина — ОПВ (ОПВЕРО виробництва «Санофі Пастер» Франція) та інактивована поліовакцина — ІПВ вакцина.
За підсумками двох турів імунізації в м. Полтава щеплено 25405 дітей, (10859 в першому турі та 14546 в другому турі) котрі вперше підлягали вакцинації, а також діти кому проведена ревакцинація. Ускладнень після вакцинації не зареєстровано.
Серед країн котрі також стали на шлях додаткових заходів в боротьбі з поліомієлітом є: Ізраїль, у 2013 році уряд провів повномасштабну кампанію імунізації населення оральною поліовакциною після виявлення вірусу в навколишньому середовищі. Йорданія та Ліван розпочали загальнонаціональну кампанію з імунізації наприкінці 2013 року. Це сталося після випадку захворювання на поліомієліт у сусідній Сирії – тобто, навіть не серед їхніх власних громадян.
Протягом останніх 25 років Глобальна Ініціатива з ліквідації поліомієліту (GPEI) знизила кількість випадків хвороби на 99%, з 350 000 у 1988 році до 243 у 2014.
Тож давайте і ми разом захистимо наших дітей і дамо їм шанс бути здоровими! Пам'ятайте! Захистом від поліомієліту може бути лише вчасна вакцинація.