Logo

Державна установа
«Полтавський обласний центр контролю
та профілактики хвороб
Міністерства охорони здоров’я України»

trenyvannaПереселенці із зони АТО жінка із донькою, які прибули в м.Хорол захворіли холерою, згідно такої легенди 16 червня 2015 року відбулося навчальне тренування з питань організації протиепідемічних заходів та надання медичної допомоги хворому на холеру та на інші особливо небезпечні хвороби, на базі Хорольської центральної лікарні, де було розгорнуто госпітальну базу з місцем проведення необхідних клінічних аналізів та досліджень з метою диференційної діагностики, ізолятор, тощо.


Фахівці Головного управління Держсанепідслужби у Полтавській області, Департаменту охорони здоров'я Полтавської облдержадміністрації та ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія» спільно відпрацьовували дії у випадку реєстрації особливо небезпечних інфекційних хвороб на території області.
Враховуючи високу контагіозність хвороби значна увага приділялась під час навчання на послідовність протиепідемічних заходів у вогнищі, на засоби індивідуального захисту перш за все медичних працівників, як під час визначення меж вогнища – епідеміологом при спілкуванні з контактними та подвірних обходів з медичними працівниками ПМСД так і при надані медичної допомоги хворому.
Крім того не менш відповідально підійшли до проведення заключної дезінфекції у вогнищі з послідуючою камерною обробкою речей.
Адже особливе занепокоєння у світі викликають особливо небезпечні інфекції, які мають міжнародне значення: це спалахи геморагічних гарячок Ебола, Ласса, жовтої гарячки, гарячки Денге, холери та багатьох інших особливо небезпечних інфекцій.
За даними ВООЗ з початку спалаху у країнах західної Африки та країнах, де були виявленні імпортовані випадки хвороби Ебола захворіло близько 26 тис. осіб, з яких майже 42% померли. Серед медичного персоналу зареєстровано близько 900 випадків, з яких 58% завершилося летально. Тому найбільшому ризику, як ми бачимо підпадають медичні працівники, що пов'язано з їхньою професійною діяльністю. Тож підготовка кадрів медичного персоналу з цього приводу має величезне значення.
В області постійно зберігається можливість поширення інфекційних захворювань спільних для тварин і людей у зв'язку з наявними природними осередками ряду захворювань. Серед них природні осередки: туляремії (Оржицький, Лубенський, Пирятинський, Гребінківський, Семенівський, Лохвицький райони); лептоспірозу в 10 районах (Глобинський, Кобеляцький, Лохвицький, Лубенський, Миргородський, Оржицький, Пирятинський, Полтавський, Семенівський, Хорольський райони). Природні осередки лептоспірозу визначені басейнами річок Сула, Псел, Ворскла. За останні 10 років в області зареєстровано 117 випадків лептоспірозу, з них 10 летальних.
Загрозу становлять також кліщові бореліози – хвороба Лайма. Нею вже вражені всі регіони держави і за останні 10 років захворюваність зросла в декілька разів; небезпечними є також місця поховання тварин, що загинули від сибірки. Залишається напруженою епізоотична ситуація по сказу та незадовільне забезпечення імунобіологічними препаратами проти сказу.
Спалахи холери в Україні за останні 45 років реєструвалися у 1970 році, 1991, 1994, 1995 роках, а потім у 2011 році у м. Маріуполі Донецької області, що свідчить про реальну загрозу цього захворювання. Крім того, рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції в області залишається високим. В минулому році він склав 214,15 на 100 тис. населення (по Україні 203,09) і він на 8,32 вище середньобагаторічного. Захворюваність дітей значно вище від дорослих – показник 808,2 на 100 тис., а у дорослих 99,16.
Відповідна епідемічна ситуація, як у світі, Україні так і у області може передувати можливій реєстрації ряду особливо небезпечних інфекційних хвороб на території області.