Logo

Державна установа
«Полтавський обласний центр контролю
та профілактики хвороб
Міністерства охорони здоров’я України»

Епідемічна ситуація з кліщових бореліозів (хвороби Лайма) в області, як і в Україні в цілому, продовжує погіршуватись.
За 7 місяців 2015 року в Україні зареєстровано 1556 випадків хвороби Лайма, або 3,63 на 100 тис. населення, що майже удвічі перевищує рівень захворюваності аналогічного періоду минулого року: 1,95 при кількості випадків 883.


У Полтавській області восьмимісячний рівень захворюваності цього року на хворобу Лайма перевищує минулорічний показник більш, ніж утричі. Всього зареєстровано 100 випадків (6,94 на 100 тис.нас.) проти 30 випадків у 2014 році (2,07).
Зважаючи на те, що річні рівні захворюваності не перевищували показник 3,58, а середній багаторічний рівень складав 1,35 – епідемічна ситуація з хвороби Лайма розцінюється як неблагополучна.
На користь погіршенню епідемічної ситуації – природні умови, сприятливі для існування кліщів, активність яких триває увесь теплий період року.
Обізнаність населення з проблеми небезпеки, яка походить від кліщів, примушує звертатись за медичною допомогою, що також впливає на статистику. Збільшення кількості звернень до лікаря з приводу нападів кліщів – це позитивна тенденція, бо хвороба Лайма віднесена до захворювань, що призводять до скорочення тривалості життя хворих або їх інвалідизації та для яких існують визнані методи лікування.
Збільшення кількості зареєстрованих випадків хвороби можна пов'язати і з покращенням діагностики, у т.ч. лабораторної, яка проводиться на базі лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України».
Профілактика хвороби Лайма спрямована на винищення кліщів-переносників та індивідуальний захист людей від їх нападу та укусів.