Logo

Державна установа
«Полтавський обласний центр контролю
та профілактики хвороб
Міністерства охорони здоров’я України»

gripПро це було відмічено на щотижневій нараді у голови обласної державної адміністрації, де заслуховувалось питання «Про стан епідситуації з захворюваністю на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, додаткові заходи боротьби з ними», яка відбулася 09 листопада 2015 року.
За оперативними даними територіальних органів охорони здоров'я з початку епідемічного сезону з 28.09 по 01.11.2015 в Україні зареєстровано 695371 випадок захворювань на грип та ГРВІ, перехворіло 1,6 % населення України. Із загальної кількості захворілих 69,4 % становлять діти віком до 17 років.


Головний державний санітарний лікар області Макєєв С.Л. у своїй доповіді повідомив, що поступовий ріст захворюваності спостерігається і в Полтавській області. За останній тиждень на гострі респіраторні інфекції захворіло 5 тисяч 831 особа, захворюваність зросла на 3,3% порівняно з попереднім тижнем. Показник захворюваності – 40,5 на 10 тисяч населення, проте, він нижче епідпорогового на 18%, і нижче, ніж за аналогічний тиждень минулого року.
Керівник служби відмітив, що санепідслужбою проводиться постійний моніторинг захворюваності на грип та ГРІ та робиться щотижнева оцінка епідемічної ситуації. Для оцінки розраховані епідемічні пороги – рівень захворюваності, досягнення якого, разом з рядом інших епідеміологічних показників, може свідчити про початок епідемії. Даний моніторинг необхідний для прийняття обґрунтованих рішень щодо оцінки епідемічної ситуації та своєчасного запровадження додаткових обмежувальних та профілактичних заходів.
У здійсненні епідеміологічного нагляду за грипом, зазначив Макєєв С.Л., важливу роль відіграє проведення лабораторного моніторингу циркуляції збудників. Дослідження проводить вірусологічна лабораторія санепідслужби області, яка забезпечена необхідним обладнанням та діагностичними препаратами. Для визначення збудників грипу та інших респіраторних інфекцій застосовуються різні методи, зокрема молекулярно-генетичний, тобто постановка полімеразної ланцюгової реакції. Під час цьогорічного осіннього епідемічного підйому в області лабораторна діагностика проводилась активно та своєчасно, з виділенням збудників та послідуючим підтвердженням на всіх рівнях, включаючи центр грипу Всесвітньої організації охорони здоров'я.
Своєчасне щеплення від грипу дозволить уникнути хвороби або ж її ускладнень. В області проведений переоблік груп ризику для проведення щеплень проти грипу, визначена прогнозована кількість осіб, які можуть отримати щеплення в епідсезон 2015 – 2016 років. Згідно плану, передбачається імунізувати 20 тисяч осіб, в першу чергу з груп ризику.
На даний час в області розпочато імунізацію проти грипу. Вакцинацію отримали 998 осіб, з них в м. Полтаві 350, в м. Кременчуці 283, в Гадяцькому районі 132, в Хорольському районі – 122, щеплення також проходять в інших районах області.
За результатами наради підготовлено доручення міськвиконкомам, райдержадміністраціям, керівникам департаментів облдержадміністрації про посилення заходів щодо профілактики грипу та ГРВІ, активізації заходів щодо охоплення вакцинацією осіб із груп ризику.