Logo

Державна установа
«Полтавський обласний центр контролю
та профілактики хвороб
Міністерства охорони здоров’я України»

myshaЛептоспіроз відноситься до особливо небезпечних інфекційних захворювань людей, небезпечне саме ураженням нервової, серцево-судинної системи, печінки, нирок, що призводить до розвитку гострої нирково-печінкової, серцево-судинної недостатності, в результаті чого, при тяжкому перебігу хвороби можливий летальний кінець.

Джерелом інфекціє є дикі гризуни (миші, щури – основним переносником інфекції), домашні (велика рогата худоба, свині, собаки) і промислові (лисиці, песці) тварини, які виділяють збудника з сечею, забруднюючи навколишнє середовище, в тому числі воду і харчові продукти.
Людина може захворіти на лептоспіроз, купаючись у заражених водоймах, вживаючи сиру воду з них або заражені харчові продукти, при роботі на заливних луках, полях зрошення, у місцях звалищ, під час догляду за хворими тваринами чи розбирання їхніх туш, через недотримання правил особистої гігієни.
В організм людини лептоспіри потрапляють через незначні пошкодження шкіри і слизові оболонки порожнини рота, шлунково-кишкового тракту, очей, носа, зовнішні статеві органи. Спалахи лептоспірозу спостерігаються звичайно в літній час.
Циркуляція збудника на території області, щороку підтверджується позитивними результатами лабораторних досліджень, проведених у лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України», при дослідженні гризунів відловлених на різних територіях Полтавщини. У поточному році фахівці лабораторії засвідчили інфікованість лептоспірами гризунів, добутих у природному середовищі Котелевського району та у житловому секторі на території м.Полтави.
Потенційна загроза захворювання людей на лептоспіроз потребує проведення профілактичних заходів, як у житловому секторі, так і на об'єктах епідемічного ризику, серед яких – дератизація (зменшення чисельності гризунів – основного резервуару та переносника збудників лептоспірозу). Крім того важливе значення має захист водойм від можливих забруднень продуктами життєдіяльності сільськогосподарських тварин та гризунів. Необхідно захищати продуктові склади, комори, житло, інші об'єкти від проникнення всередину них гризунів. Харчові відходи слід збирати в герметичне закриті ємкості.
Перебуваючи в заболочених місцевостях, на риболовлі чи полюванні, доглядаючи за хворою худобою, слід особливо ретельно виконувати правила особистої гігієни, взувати гумові або кирзові чоботи, надягати рукавиці.
Бажано відмовитися від прогулянок босоніж у заболочених
місцевостях. Слід пам'ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та при заковтуванні води (лептоспіри можуть проникають в організм людини через слизові оболонки рота, носа, очей і шлунково-кишкового тракту).
Якщо запобігти зараження не вдалося – тільки своєчасне звернення за медичною допомогою врятує ваше життя. Ні в якому разі не можна займатися самолікуванням!