Logo

Державна установа
«Полтавський обласний центр контролю
та профілактики хвороб
Міністерства охорони здоров’я України»

frukty-moykaЗ настанням теплої пори року різко зростає загроза розповсюдження гострих кишкових інфекцій таких як: дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, холера, харчові токсикоінфекції та інші, пов'язаних із вживанням забруднених бактеріями, вірусами, найпростішими продуктів харчування чи питної води.

Які ж міри профілактики?

Це додержання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук – запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями. Руки необхідно мити перед їдою, приготуванням їжі, після кожного відвідання туалету. Як найретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.

Важливе значення в профілактиці гострих кишкових захворювань має виконання санітарних правил приготування й зберігання їжі, бо саме тут криється джерело небезпеки – розмноження збудників кишкових інфекцій.

Рекомендується не тримати на кухні нічого зайвого. Бажано, щоб кухонні меблі були вкриті пластиком, що легко миється гарячою водою з милом.

Овочі, фрукти, ягоди, які будуть споживатися в сирому вигляді, слід ретельно мити в проточній воді. Продукти, що швидко псуються, зберігають в холодильній камері при температурі не вище +6 °С. Приділяти увагу терміну їх зберігання при купівлі продуктів. Молоко перед надходженням до торговельної мережі піддається пастеризації, яка різко зменшує кількість хвороботворних мікроорганізмів у ньому. Розливне молоко (куплене на базарі) слід обов'язково прокип'ятити. Не рекомендується готувати влітку в домашніх умовах заливні м'ясні та рибні страви.
У поширенні гострих кишкових інфекцій не остання роль належить мухам. Перелітаючи знадвору, де вони кубляться в місцях, багатих на органіку (смітники, перегній, нечистоти), до житлових приміщень, комахи сідають на харчові продукти і таким чином заражують їх збудниками хвороб, яких переносять на лапках та черевці. Щоб перекрити мухам доступ у приміщення, вікна закривають марлею або густою сіткою. Для знищення мух використовують липкі стрічки, мухобійки. Треба пам'ятати, що в чистому приміщенні мухи не затримуються.

Одним із факторів передачі кишкових інфекцій може бути вода, забруднена виділеннями хворого чи носія інфекції. Найбезпечнішою є вода, що подається централізовано водопроводом, бо її піддають очищенню та знезараженню хлором у нешкідливих для людини дозах. При інших випадках воду потрібно пити кип'ячену. Велику небезпеку становить вода відкритих водойм: вона може бути забруднена нечистотами, які змиваються з поверхні ґрунту атмосферними опадами. Під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок) намагайтеся не ковтати воду. Криниці в сільських населених пунктах слід розташовувати якнайдалі від можливого джерела забруднення.

Щоб уникнути виникнення випадків спалахів гострих харчових отруєнь в першу чергу необхідно, щоб організатори заходів, власники об'єктів громадського харчування забезпечували наявність достатньою кількості холодильного обладнання, посуду, інвентарю, санітарного одягу, миючих, дезінфікуючих засобів; максимально обмежили виготовлення епіднебезпечної продукції (холодці, фаршировані страви, салати з майонезом, кондитерські вироби з кремом, вироби з лівером); не допускали до приготування страв, обслуговування відвідувачів, миття посуду осіб, які не працюють в закладі громадського харчування, не пройшли гігієнічне навчання та медичний огляд; утримували території і приміщення об'єктів, де проводяться дані заходи, в належному санітарному стані.

ПАМ'ЯТАЙТЕ!

Тільки чітке дотримання всіх гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути захворюванню кишковими інфекціями.