Logo

Державна установа
«Полтавський обласний центр контролю
та профілактики хвороб
Міністерства охорони здоров’я України»

За повідомленням Інституту зоології ім.І.І.Шмальгаузена Національної академії наук України, встановлено, що вірус Зіка передають активні протягом денного періоду комарі роду Aedes: Aedes aegypti, Aedes africanus, Aedes apicoargenteus, Aedes furcifer, Aedes hehcilli, Aedes luteocephslus, Aedes vitatus. Зараз до цього переліку, за своїим епідеміологічним значенням (наряду з Aedes aegypti) увійшов Aedes albopictus.


Зазначені види в Україні не зустрічаються. Разом з тим, через глобальні зміни клімату та антропогенні чинники (міграція, туризм, транспортні зв'язки, торгівля) спостерігається розширення територій перебування комарів роду Aedes за межі регіонів їх звичайного існування (з тропічним та субтропічним кліматом). Так, починаючи з 2000 року такі комарі зареєстровані у Абхазії та у Російській федерації (у м.Сочі та у інших населених пунктах Північно-Східного узбережжя Чорного моря), тому можна припустити його поширення на територію України. Проте, на місцях відповідні дослідження не проводились.
За складеним Інститутом зоології ім.І.І.Шмальгаузена НАН України, попереднім комп'ютерним прогнозом, уже зараз за сучасних температурних умов та режиму опадів, комарі Aedes aegypti може, приблизно з 20% імовірністю, зустрічатись у Криму, на території, прилеглій до Азовського моря, на півдні Херсонської та Одеської областей, де влітку концентрується багато відпочивальників.
Останні наукові повідомлення вказують на те, що комарі роду Aedes можуть бути не єдиним переносником вірусу Зіка. Існує припущення, що в цьому процесі можуть відігравати роль комарі інших родів: Culex, Anopheles, Mansonia. Для належного контролю за хворобою, це питання потребує негайного вирішення.
За даними багаторічних ентомологічних спостережень, проведених фахівцями санітарно-епідеміологічної служби області, на Полтавщині визначені комарі роду Culex, Anopheles, Aedes (Aedes caspius, Aedes cantans, Aedes cinereus).