Logo

Державна установа
«Полтавський обласний центр контролю
та профілактики хвороб
Міністерства охорони здоров’я України»

Хвороба, спричинена вірусом Зіка
За період 2007-2016 рр., станом на початок березня 2016 р., 55 країн та територій повідомили про випадки місцевого зараження вірусом Зіка, з них 41 – з початку 2015 р. Більшість країн та територій належить до Американського та Тихоокеанського регіону. Також, повідомлення про місцеве зараження вірусом Зіка надійшли з країн Африки (Габон, Кабо-Верде) та Азії (Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, Мальдіви, Таїланд, Філіппіни).


Бразилія та Французька Полінезія повідомили про зростання кількості випадків мікроцефалії та/або принаймні один випадок мікроцефалії з задокументованим попереднім інфікуванням вірусом Зіка.
Декілька країн Американського регіону, зокрема Венесуела, Колумбія, Мартініка, Панама, Пуерто-Ріко, Сальвадор та Суринам, повідомили про зростання кількості випадків синдрому Гієна-Баре (СГБ) та/або виявлення принаймні одного випадку СГБ на території, де були раніше задокументовані випадки інфікуванням вірусом Зіка.
П'ять країн з 55 країн та територій отримали докази відсутності циркуляції вірусу за даними синдромного та лабораторного нагляду або відсутності повідомлень про нові випадки хвороби з 31 грудня 2014 р. Це країни та території Тихоокеанського регіону: Острів Пасхи (Чилі), Острови Кука, Острови Яп (Федеративні штати Мікронезії) та Нова Каледонія (Франція). У Французькій Полінезії спалах, викликаний вірусом Зіка, вважається завершеним, однак продовжують надходити повідомлення про збільшення кількості випадків мікроцефалії та СГБ.
З США, Франції та Італії повідомлялося про випадки зараження вірусом Зіка за відсутності переносників, зокрема, статевим шляхом. Також розслідуються випадки можливої статевої передачі вірусу в Аргентині та Новій Каледонії.

Хвороба, спричинена вірусом Ебола (ХСВЕ)
С'єра-Леоне. 7 листопада 2015 р. країна була оголошена вільною від хвороби, спричиненої вірусом Ебола (ХСВЕ). Однак 14 та 20 січня 2016 р. виявлено два нових випадки захворювання у чоловіка віком 22 роки та його родички. Спостереження за хворими та контактними завершено, нові випадки захворювання не виявлені.
Ліберія. 14 січня 2016 р. ВООЗ оголосила про припинення передачі вірусу Ебола у Ліберії після завершення 90-денного періоду посиленого спостереження після останнього випадку.
Гвінея. Про припинення передачі вірусу у Гвінеї оголошено 29 грудня 2015 р. Дев'яностоденний період посиленого спостереження після останнього випадку має завершитися 27 березня 2016 р.
ВООЗ та партнери планують надати необхідні послуги більш ніж 10 тис. осіб, що вижили після перенесеної ХСВЕ. Спостерігається зростання кількості віддалених наслідків ХСВЕ, зокрема зазначаються проблеми з зором, зі сном, важкістю ковтання, хронічна артралгія, погіршення пам'яті.
Також підтверджуються дані про виділення вірусу Ебола зі спермою від реконвалесцентів. У зв'язку з цим у Ліберії більше 300 осіб чоловічої статі, що перенесли ХСВЕ, пройшли скринінг сперми та консультування.
Виявлення вірусу у грудному молоці після ХСВЕ. 2 березня 2016 р. опубліковано дані про виявлення вірусу Ебола у грудному молоці осіб, що перенесли ХСВЕ, у термін до 16 місяців з початку хвороби. З метою оцінки ризику передачі вірусу від матері до дитини з грудним молоком дослідження продовжуються. До рекомендації ВООЗ було внесено зміни: особам, що перенесли ХСВЕ та кормлять грудьми, при виявлені вірусу у грудному молоці необхідно утриматися від грудного годування з заміною грудного молока на безпечні замінники до отримання двох послідовних негативних результатів лабораторних досліджень.
Рецидиви через рік після ХСВЕ (менінгіт). 29 лютого 2016 р. опубліковано інформацію про те, що медична сестра з Великобританії, що перенесла ХСВЕ наприкінці 2014 р. під час роботи у С'єра-Леоне, була повторно госпіталізована у жовтні 2015 р. з ознаками гострого менінгіту, викликаного вірусом Ебола, але через декілька тижнів виписана з одужанням. 23 лютого 2016 р. хвору знову було госпіталізовано з ускладненнями попередньої інфекції. Цей випадок вказує на можливість віддалених ускладнень у осіб, що перенесли ХСВЕ.

Гарячка Ласа
Бенін. Станом на 16 лютого 2016 р. у Беніні виявлено 71 випадок гарячки Ласа (6 підтверджених, 10 ймовірних, 55 підозрілих) у семи департаментах країни. Сім з цих випадків виявлені серед медичних працівників, двоє з них (один підтверджений та один ймовірний випадок) померли. Попередній спалах хвороби стався у країні з жовтня 2014 р. по січень 2015 р. Тоді захворіло 16 осіб, з яких 9 померли, 2 випадки були підтверджені лабораторно.
Нігерія. У Нігерії триває спалах гарячки Ласа. За офіційним звітом Центру контролю та профілактики захворювань Нігерії, станом на середину лютого 2016 р. виявлено 30 підозрілих випадків, три випадки підтверджені лабораторно, два завершилися летально. Більшість хворих виявлена у штаті Ондо. Випадки також зареєстровані у штатах Баучі, Кано, Насарава, Огун, Ойо та Тараба.
29 лютого 2016 р. зі штату Кадуна було повідомлено про випадок внутрішньолікарняного зараження гарячкою Ласа. У лікаря та медичної сестри симптоми захворювання виникли після проведення операції вагітній жінці, що пізніше померла. Ці випадки не входять до зазначеного вище звіту Центру контролю та профілактики захворювань Нігерії.
Протягом 2015 р. у Нігерії захворіло на гарячку Ласа 375 осіб, з яких 12 померли. Ця кількість набагато менше тієї, що спостерігалася у попередні роки – у 2012 р. було зареєстровано 1723 випадки хвороби, померло 112 осіб.
Німеччина (завезення з Західної Африки). 10 березня 2016 р. надійшла інформація, що хворому, який був госпіталізований до університетської клініки у Кельні з підозрою на малярію та пізніше помер, при розтині було встановлено підозру на гарячку Ласа.
США (завезення з Того). 11 березня 2016 р. надійшло повідомлення про підозру на гарячку Ласа у американського лікаря, який був госпіталізований у лікарню Атланти. Лікар працював з місіонерами у Західній Африці, зокрема Того.

Жовта гарячка
Ангола. В Анголі триває масштабний спалах жовтої гарячки. Станом на початок березня 2016 р. у країні виявлено 65 підтверджених та 813 підозрілих випадків жовтої гарячки, з них 138 завершилися летально. Більшість хворих виявлена у муніципалітеті В'яна, провінція Луанда. Про перші випадки було повідомлено у грудні 2015 р.

Поліомієліт
За повідомленням Глобальної ініціативи з ерадикації поліомієліту, станом на 9 березня 2016 р. з початку року у світі було виявлено 6 випадків поліомієліту, викликаного диким поліовірусом, з них у Пакистані – 5; в Афганістані – один. Усі випадки викликані диким поліовірусом типу 1. За той саме період 2015 р. було виявлено 17 випадків в Пакистані та один в Афганістані.
Лаос. З 6 до 12 лютого 2016 р. Національний координатор з ММСП Лаосу повідомив ВООЗ про 3 додаткові випадки інфікування циркулюючим поліовірусом вакцинного походження типу 1 (цПВВП1). Випадки виявлені у різних районах провінції В'єнтьян.
Перші два випадки захворювання - дівчинка віком 15 місяців та жінка віком 44 роки, що не отримували ОПВ. Обидва випадки підтверджені лабораторно. Випадки не пов'язані між собою. Третій хворий – хлопець віком 18 років. Результати лабораторного дослідження за цим випадком ще не отримані, а зразки калу були зібрані з порушенням термінів. Однак цПВВП1 було виділено від контактних осіб, що дозволило встановити діагноз.
Протягом поточного спалаху підтверджено 10 випадків хвороби, спричиненої цПВВП1. Також цПВВП1 було виділено зі зразків калу 23 здорових контактних осіб у провінціях Боліксамсай, Сайсомбун та В'єнтьян. Перші випадки були виявлені у жовтні 2015 р. Генетичний аналіз вказує, що цПВВП1, виділений від останніх хворих, генетично споріднений до штамів, раніше виділених у Лаосі, однак має деякі відмінності. Це може вказувати на циркуляцію декількох штамів цПВВП1, що сформувалися окремо.
Керівництво ВООЗ з міжнародного туризму рекомендує, щоб усі особи, які відвідують регіони, де виявлено поліовірус, були повністю вакциновані проти поліомієліту. Мешканці та особи, що відвідують такі районі на період більше 4 тижнів, мають отримати додаткову дозу ОПВ або ІПВ у термін від 4 тижнів до 12 місяців подорожі.
Відповідно до Тимчасових рекомендацій від листопада 2015 р., країни повинні оголошувати спалахи цПВВП надзвичайними ситуаціями у сфері охорони здоров'я на національному рівні.
Вилучення ОПВ з використання у всьому світі буде проводитися поетапно, починаюся з вилучення ОПВ, що містить вірус типу 2. Перехід з тривалентної на двовалентну ОПВ заплановано на квітень 2016 р., що має сприяти зниженню ризику інфікування цПВВП, оскільки 90% випадків інфікування цПВВП викликано вірусом типу 2. На наступному етапі планується остаточне припинення використання ОПВ з переходом на ІПВ.

Холера
Американський регіон. Протягом 2015 р. на Американському континенті було виявлено 36 654 випадків холери, в тому числі: у Гаїті – 36045; у Домініканській республіці – 544; на Кубі – 65.
З початку 2016 р. у Гаїті станом на кінець лютого було зареєстровано 7782 підозрілих випадків холери, з них 96 завершилися летально. Ця кількість перевищує кількість хворих, виявлених за відповідний період 2014 та 2015 рр., однак спостерігається тенденція до зниження захворюваності.
У Домініканській республіці з початку року виявлено 68 підозрілих випадків холери, без летальних наслідків. Також на початку березня 2016 р. повідомлено про спалах холери у в'язниці, розташованої у 30 км від столиці країни. Захворіло 75 в'язнів, 4 померли. Принаймні від двох осіб, що померли, було виділено холерний вібріон.
З Куби про нові випадки хвороби з початку 2016 року не повідомлялося.
Південна та Східна Африка. За повідомленням ООН, станом на 10 лютого 2016 р. у Південній та Східній Африці захворіло на холеру більше 42 тис. осіб, більш ніж 550 хворих померли. Хвороба уразила Ефіопію, Кенію, Малаві, Мозамбік, Південний Судан, Танзанію, Уганду та Зімбабве.
Кенія. 8 березня 2016 р. про 35 випадків холери, виявлених протягом тижня, повідомлено з округу Мандера, розташованому на північному сході країни біля кордону з Сомалі та Ефіопією.
Також про випадки холери повідомляється з південного заходу Кенії – району озера Вікторі, що межує з Танзанією та Угандою. Так, в окрузі Сіайя протягом тижня померло від холери 8 осіб, стаціонарне лікування отримують 140 осіб. Також повідомлено про 10 госпіталізованих осіб та один летальний випадок холери у сусідньому окрузі Бусіа.
Танзанія. Наприкінці лютого 2016 р. про 7 випадків холери повідомлено з регіону Мванза, розташованому на кордоні з Кенією. Загалом у Танзанії зберігається складна ситуація з холери, спалахом охоплений 21 з 30 регіонів країни. Спалах триває у Танзанії з серпня 2015 р.
Демократична республіка Конго. 22 лютого 2016 р. повідомлено про 100 нових випадків холери у провінції Південний Ківу (кордон з Руандою, Бурунді та Танзанією), двоє хворих померли.
Замбія. Станом на 3 березня 2016 р. повідомлено про 62 випадки холери у Центральній провінції, в тому числі 48 у Лусаці.

Гарячка денге
Американський регіон. Станом на початок березня 2016 р. гарячка денге була зареєстрована у наступних країнах регіону: Аргентина, Барбадос, Бразилія, Гваделупа,Гватемала, Гондурас, Домініканська республіка, Еквадор, Колумбія, Коста-Ріка, Мартініка, Мексика, Нікарагуа, Парагвай, Перу, Сальвадор, Сен-Бартелемі, США, Уругвай, Французька Гвіана, Ямайка
Реюньйон (Франція). Станом на 2 березня 2016 р. з листопада 2015 р. на острові виявлено 32 випадки гарячки денге, з них 15 – місцеві.
Судан. Станом на 25 лютого 2016 р. з серпня 2015 р. у країні зареєстровано 612 випадків гарячки денге, з них 106 завершилися летально.
Країни Азії. Станом на початок березня 2016 р. гарячка денге була зареєстрована у наступних країнах регіону: В'єтнам, Індія, Індонезі, Малайзія, Пакистан, Сінгапур, Таїланд, Філіппіни, Шрі-Ланка.
Австралія. 22 лютого 2016 р. повідомлено про 1 підтверджений місцевий випадок гарячки денге у північній частині штату Квінсленд.
Папуа-Нова Гвінея. Станом на 9 лютого 2016 р. з жовтня 2015 р. у Дару, Західна провінція, зареєстровано більше 250 випадків гарячки денге.
Фіджі. Станом на 18 лютого 2016 р. зареєстровано 94 підтверджених випадків гарячки денге.
Острів Пасхи (Чилі). 24 лютого 2016 р. повідомлено про 17 підтверджених місцевих випадків гарячки денге.

Гарячка чикунгунья
Американський регіон. Станом на початок березня 2016 р. випадки гарячки чикунгунья зареєстровані у наступних країнах: Аргентина, Американські Віргінські острови, Венесуела, Гондурас, Гватемала, Еквадор, Колумбія, Коста-Ріка, Мексика, Нікарагуа, Парагвай, Пуерто-Ріко, Сальвадор

Легіонельоз
Португалія (передача від людини до людини). На початку лютого 2016 р. було опубліковано інформацію про ймовірний випадок передачі збудника легіонельозу від людини до людини у Португалії наприкінці 2014 р. Першим захворів чоловік 48 років, що працював у градирні в окрузі Лісабон, де було зареєстровано спалах легіонельозу. Хворий з важкими респіраторними симптомами повернувся додому у Порту, де за ним доглядала мати 74 років. Пізніше вони обоє були доставлені до однієї лікарні, де померли. Це перший задокументований випадок передачі легіонели від людини до людини. Факторами, що сприяли зараженню, могли стати важкий стан хворого та дуже тісний контакт у тісному приміщенні без вентиляції.

Близькосхідний респіраторний синдром (БСРС, МЕRS)
Починаючи з квітня 2012 р. і станом на 8 березня 2016 р. у світі зареєстровано 1677 лабораторно підтверджених випадків зараження людей МERS-CoV, у тому числі 597 (35,6%) смертельних. Нові випадки МERS-CоV за інформаційний період зареєстровано в Саудівській Аравії (38) і Катарі (1).
Саудівська Аравія. У період з 1 по 8 березня 2016 р. Національний координатор з ММСП інформував ВООЗ про 38 випадків інфікування людей МERS-CoV, 7 з яких зі смертельним результатом.
За результатами епідеміологічних розслідувань, причиною 12 випадків МERS-CoV, зареєстрованих у м. Бурайда, виявилося внутрішньолікарняне зараження. У багатьох випадках встановило контакт з верблюдами та вживання сирого молока, контакти з лабораторно підтвердженими випадками.
Катар. 21 лютого 2016 р. Національний координатор з ММСП інформував ВООЗ про 1 лабораторно підтверджений летальний випадок МERS-CoV у чоловіка 66 років, який володів верблюжою фермою в Саудівській Аравії.
Міністерство сільського господарства у Саудівській Аравії організувало проведення лабораторних обстежень верблюдів на даній фермі. Міністерство охорони здоров'я Катару посилило контроль над дотриманням рекомендованих профілактичних заходів щодо МERS-CoV, у тому числі і у медичних установах.
Щодо загальної оцінки ризику з МERS-CoV ВООЗ інформує:
- коронавірус Близькосхідного респіраторного синдрому (БСРС) викликає тяжкі інфекції у людей, що часто закінчуються смертельним наслідком, а також може передаватися від людини до людини. На сьогоднішній день така передача інфекції відбувається головним чином у медичних установах;
- на Близькому Сході будуть з'являтися нові випадки інфікування МERS-CoV, а в інших країнах будуть реєструватися завізні випадки захворювання людей, які заражаються при контакті з тваринами або вживанні продуктів тваринного походження, а також при контакті із зараженою людиною (частіше в медичних установах).
ВООЗ рекомендує на основі поточної ситуації і наявної інформації всім державам-членам продовжувати проводити епідеміологічний нагляд за гострими респіраторними інфекціями і уважно вивчати будь-які незвичайні прояви.
ВООЗ як і раніше не рекомендує проводити спеціальний скринінг у пунктах в'їзду у зв'язку з реєстрацією нових випадків МERS-CoV або вводити обмеження на поїздки і торгівлю.

ВІРУСИ ПТАШИНОГО ГРИПУ
Ситуація з грипу А(Н7N9)
5 лютого 2016 р. Національний комітет здоров'я і планування сім'ї Китаю (NHFPC) інформував ВООЗ про 28 лабораторно підтверджених випадків зараження людей вірусом пташиного грипу А(Н7N9), з яких 5 хворих померли. Повідомлення про випадки захворювання надійшли з 6 провінцій і муніципалітетів: Чжецзян (13), Цзянсу (5), Гуандун (4), Фудзянь (3), Шанхай (2) і Хунань (1), розташованих на південному сході країни. Із цих 28 хворих 18 (64,0%) – чоловіки. Середній вік хворих склав 58 років, від 14 до 91 року. Дати початку хвороби – між 21 грудня 2015 р. і 25 січня 2016 р. Епідеміологічне розслідування встановило контакти 25 (89,0%) осіб з живим домашнім птахом або відвідування ринків птахів, у інших 3 хворих не було явних контактів з домашнім птахом. Групові випадки захворювань не реєструвалися.
23 лютого 2016 р. Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) спеціального адміністративного району (САР) Гонконг інформувало ВООЗ ще про 1 лабораторно підтверджений випадок інфікування людини вірусом пташиного грипу А(Н7N9). 8 лютого 2016 р. занедужав чоловік 60 років, 11 лютого при звертанні до приватного лікаря він був госпіталізований. Результати тестування від 12 лютого на вірус грипу А були негативні і 15 лютого хворий був виписаний. Однак 22 лютого у сина пацієнта з'явилися ознаки захворювання, він був госпіталізований для спостереження. 23 лютого при повторному тестуванні мазка першого хворого були отримані позитивні результати на грип А(Н7N9).
Епідеміологічне розслідування встановило, що мешканець Гонконгу був інфікований у провінції Цзянсу (м. Сучжоу), де він працював. Під час перебування у м. Сучжоу чоловік відвідував продуктовий ринок, але безпосереднього контакту з домашнім птахом не мав. Розслідування джерела і відстеження контактів триває разом з Національною комісією Китаю з охорони здоров'я.
Таким чином, станом на 25 лютого 2016 р. ВООЗ проінформована, у цілому, про 722 лабораторно підтверджені випадки інфікування людини вірусом пташиного грипу А(Н7N9), у тому числі 286 (40%) смертельних.

Ситуація з грипу А(Н9N2)
У лютому 2016 р. Китай інформував ВООЗ про лабораторно підтверджений випадок пташиного грипу А(Н9N2) у чоловіка 57 років з провінції Сичуань. Він був госпіталізований 9 лютого у важкому стані при наявності супутніх захворювань.
За інформацією ВООЗ у світі зареєстровано всього 28 лабораторно підтверджених випадків інфікування людини вірусом грипом А(Н9N2), смертельних випадків серед них не було. Даний грип реєструвався протягом останніх трьох років у Єгипті, Бангладеш і Китаї.
Вірус А(Н9N2) постійно виявляється в популяціях домашніх птахів деяких районів Африки, Азії та Близького Сходу. Більшість вірусів, які були секвеновані у Китаї, виділені від курей та перепелів.
Оцінка ризику: на основі останньої інформації загальний ризик для громадського здоров'я, пов'язаний з вірусами пташиного грипу А(Н7N9) і А(Н9N2), не змінився. Поширення хвороби серед людей вважається малоймовірним, тому що цей вірус майже не передається від людини до людини. Однак ці віруси легко передаються серед домашніх птахів і не викликають їхньої загибелі. Відсутність ознак захворювання у заражених птахів зменшує настороженість людини, що необхідна для посилення епіднагляду за випадками хвороби серед людей.
ВООЗ рекомендує особам, що здійснюють поїздки в країни, де є спалахи пташиного грипу:
- не відвідувати птахоферми;
- не контактувати з тваринами на ринках живого птаха;
- не заходити в місця, де проводиться забій птаха;
- уникати контактів з будь-якими поверхнями, забрудненими калом птахів і інших тварин;
- дотримуватися правил загальної гігієни і правил безпеки при обробці харчових продуктів.
ВООЗ рекомендує всім країнам:
- продовжувати підсилювати епіднагляд за грипом, у тому числі за тяжкими гострими респіраторними інфекціями (ТГРІ) і уважно вивчати будь-які незвичайні прояви хвороби;
- вчасно інформувати про випадки інфікування людей у відповідності до ММСП (2005 р.);
- ухвалювати національні медико-санітарні заходи щодо забезпечення готовності країн.
СЕЗОННИЙ ГРИП
Ситуація в Європі
Європейське регіональне бюро ВООЗ інформує:
- протягом тижнів 07-10/2016 (15 лютого - 13 березня) спостерігалася тенденція до зниження захворюваності на грип у більшості країн (93%) Європейського регіону. В інших країнах змін не відзначалося. Пік сезону захворюваності в деяких частинах Регіону вже минув;
- на вірус грипу В на тижні 10/ 2016 р. приходилося 62% усіх виявлень вірусу в дозорних зразках, що вище показників попереднього тижня (55%) і свідчить про зрушення в бік циркуляції цього типу вірусу;
- найважчі випадки захворювання на грип, як і раніше, були пов'язані з вірусом A(H1N1)pdm09 і спостерігалися у віковій групі 15-64 років.
Активність грипу на тижнях 06-10/ 2016 р. наступна:
- за рівнем інтенсивності 22 країни з 43, які представили свої епідеміологічні дані, повідомили про середню інтенсивність активності грипу. З них 20 країн інформували про низьку інтенсивність. Про активність високої інтенсивності повідомив лише Люксембург;
- за рівнем географічної поширеності 19 країн з 43 держав-членів повідомили про широку розповсюдженість активності, 6 – про регіональну, 17 – про локальну (спорадичну) активність і 1 країна – про відсутність активності грипу.
У стаціонарних медичних установах з початку сезону більшість лабораторно підтверджених випадків тяжкої форми захворювання на грип, які привели до госпіталізації пацієнтів, були пов'язані з вірусом A(H1N1)pdm09 у віковій групі 15-64 року. В останні тижні сезону кількість випадків тяжкої форми захворювання знижувалося.
В 17 країнах або регіонах, що брали участь у Проекті загальноєвропейського моніторингу надлишкової смертності для вживання заходів у сфері громадського здоров'я (EuroMOMO), спостерігалася тенденція наявності підвищеної смертності від усіх причин серед людей у віці 15-64 року.

Перелік країн, в яких були зареєстровані
небезпечні інфекційні захворювання людей, у лютому 2016 р.

ПІВНІЧНА АМЕРИКА
США – гарячка денге

ЛАТИНСЬКА АМЕРИКА
Аргентина – гарячка денге; Барбадос – гарячка денге; Бразилія – гарячка денге; Венесуела – гарячка чикунгунья; Американські Віргінські острови – гарячка чикунгунья; Гаїті – холера; Гваделупа – гарячка денге; Гватемала – гарячка денге, гарячка чикунгунья; Гондурас – гарячка денге, гарячка чикунгунья; Домініканська республіка – холера, гарячка денге; Еквадор – гарячка денге, гарячка чикунгунья; Колумбія – гарячка денге, гарячка чикунгунья; Коста-Ріка – гарячка денге, гарячка чикунгунья; Мартініка – гарячка денге; Мексика – гарячка денге, гарячка чикунгунья; Нікарагуа – гарячка денге, гарячка чикунгунья; Парагвай – гарячка денге, гарячка чикунгунья; Пуерто-Ріко – гарячка чикунгунья; Перу – гарячка денге; Сальвадор – гарячка денге, гарячка чикунгунья; Сен-Бартелемі – гарячка денге; Уругвай – гарячка денге; Французька Гвіана – гарячка денге; Ямайка – гарячка денге.
АФРИКА
Ангола – жовта гарячка; Бенін – гарячка Ласа; Демократична республіка Конго – холера; Замбія – холера; Кенія – холера; Нігерія – гарячка Ласа; Реюньйон – гарячка денге; С'єра-Леоне – ХСВЕ; Судан – гарячка денге; Танзанія – холера.
АЗІЯ
Афганістан – поліомієліт; В'єтнам – гарячка денге; Індія – гарячка денге; Індонезія – гарячка денге; Китай – грип А(Н7N9), А(Н9N2); Лаос – цПВВП
Малайзія – гарячка денге; Пакистан – поліомієліт, гарячка денге; Саудівська Аравія – MERS-CoV; Таїланд – гарячка денге; Філіппіни – гарячка денге; Шрі-Ланка – гарячка денге.

АВСТРАЛІЯ ТА ОКЕАНІЯ
Австралія – гарячка денге; Папуа-Нова Гвінея – гарячка денге; Острів Пасхр – гарячка денге; Фіджі – гарячка денге.